'Bewustzijnsyoga

Be Here Now

A yogi who establishes himself in a steady posture easily becomes immersed in the ocean of the heart. ~ Siva sutra 3:16

Wil je yoga doen om te chillaxen, spieren te kweken, leniger te worden of jezelf te fixen, dan ben je hier helaas niet aan het juiste adres. Daar zijn zeker genoeg andere plekken voor. Wat kan je dan wel verwachten? Yoga als een pad naar bewustzijn. Wat dat inhoudt? Als je verlangen sterk genoeg is om te leven (dat wil zeggen ook BUITEN de yogastudio) vanuit de stilte die jij bent, dan zullen de sessies bewustzijnsyoga je zeker aanspreken.

In de traditionele teksten wordt vermeld dat er 108 meditaties zijn, en naast bekende vormen zoals de Boeddhistische vipasana, is yoga daar ook één van. Yoga is een meditatie die werkt via het lichaam. Het volle gewaarzijn van je lichaam is immers de poort naar het Zijn. Zo is elke houding een meditatie waarbij we onze aandacht focussen op wat is (wat we voelen en ervaren in ons lichaam). Op die manier is yoga een mindlessness oefening, en een meditatie. Yoga is een krachtige tool om thuis te komen in de stilte, omdat het vertrekt vanuit bewust bewegen met je lichaam. Je lichaam is altijd in het hier en nu. Meer contact maken met je lichaam brengt je daarom terug bij wat is. Ik zeg vaak 'we doen geen yoga, we laten yoga gebeuren en observeren wat we allemaal ervaren in ons lichaam'.

Voor mij maken twee magische ingrediënten het verschil tussen yoga en 'gewoon stretchen': aandacht, en adem. Totaal aanwezig zijn, is het grootste geschenk dat je jezelf en je lichaam kan geven. Door écht aanwezig te zijn, versterk je bovendien het effect van wat we doen tot de tiende macht! Als tweede element is ademhaling heel belangrijk in mn lessen. Ten eerste is het een manier om je aandacht erbij te houden, alsof je je aandacht met een haakje vasthaakt aan je adem. Ten tweede komt je adem bij plekken waar je in je lichaam anders nooit bij komt, en geeft een diepe massage van binnenuit, waardoor er terug beweging en flow kan komen. Daarbij geeft de inademing ruimte en de uitademing ontspanning. Door dit voortdurende evenwicht tussen yin en yang, ontvangen en laten gaan, is je adem je grootste leraar.

Yoga brengt je bovendien fysiek, emotioneel, mentaal en energetisch in balans. Door op een bewuste manier te bewegen, open je lichaam en geest, laat je alle energie opnieuw stromen en maak je blokkades los. Je mat is een ontmoeting met jezelf. Het is als een spiegel waar je telkens opnieuw jezelf tegenkomt, alles vanuit liefdevolle aanwezigheid omarmt ('whatever arises, love that', om het met de titel van een boek van Matt Kahn te zeggen), en meer en meer thuiskomt. Daarom is yoga een krachtige tool tot transformatie en zelfbewustzijn. Dit is een uitnodiging...

Wat ik belangrijk vind: individuele aandacht en begeleiding in kleine groepen of privé, werken vanuit loslaten en rust, mindfulness (ik noem het liever 'mindlessness') en diepgang/coaching. Muziek neemt ook een zeer belangrijke plaats in in mn werk. Ik selecteer steeds muziek aangepast aan het thema van de les en afgestemd op de asana's die we doen.

Mijn lessen zijn gericht op het in harmonie brengen van je hele systeem, het uitbalanceren van de chakra’s (energiecentra) en de herkenning van wie jij echt bent - het stille bewustzijn. We gaan vooral van een 'yoga-doen' modus naar een 'yoga-zijn' modus. Een in-de-praktijk aanpak van hoe yoga je kan helpen meer in het hier en nu te komen, en bewuster in het leven te gaan staan, lichaam en geest te harmoniseren, op maar vooral ook 'af' je mat. Doe je yoga 1,5u per week of ben je yoga 24u/24?

Is je wens naar - met een moeilijk Sanskrit woord - mukti (bevrijding) sterk genoeg...? Dan nodig ik je uit om te proberen wat voor mij altijd werkt: via het (gewaarzijn van) het lichaam de stilte in jezelf opnieuw herkennen. Yoga als 'her-innering' aan jouw oorspronkelijke staat van zijn, een terug afstemmen op jouw 'blauwprint'. Niet dat het allemaal theoretisch wordt, nee, het blijft beleefd, doorleefd en ervaren op de mat!
 

​Lees hier mijn artikels uit Placebo-Nocebo en Bliss Magazine: 'Yoga - innerlijke verbinding. Over de tantrische oorsprong van hatha yoga', 'Verander je frequentie. Over yoga, EFT en hersenplastiuciteit' en 'Born to be free. :

Nectar of Life yoga Gent

Nectar of Life yoga groepslessen Gent, bewustzijn, coaching