To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

Yoga Gent
Meditatie-in-beweging

A yogi who establishes himself in a steady posture easily becomes immersed in the ocean of the heart. ~ Siva sutra 3:16

Wil je yoga doen om te chillaxen, spieren te kweken, leniger te worden of jezelf te fixen omdat je niet goed (genoeg) bent zoals je bent, dan ben je hier helaas niet aan het juiste adres. Daar zijn zeker genoeg andere plekken voor. Als je echter yoga als een meditatie-in-beweging wil ervaren, dan zullen de sessies je zeker aanspreken.

Bewust bewegen brengt ons naar het ervaren van de stilte, van de ruimte waarin de bewegingen ontstaan. In de traditionele teksten wordt vermeld dat er 108 meditaties zijn, en naast bekende vormen zoals de Boeddhistische vipasana, is yoga daar ook één van. Yoga is een meditatie die werkt via het lichaam. Gewaarzijn van je lichaam, dat altijd in het hier en nu is, is immers de poort naar Zijn. Om het in Eckhart Tolle's woorden te zeggen: 'awareness of the inner body is the gateway into presence'. Zo geven we ruimte geven aan alles wat is ('Whatever arises, love that', de titel van een boek van Matt Kahn) . Ik zeg vaak 'we doen geen yoga, we laten yoga gebeuren en observeren wat we allemaal ervaren in ons lichaam, onze geest en onze emoties'.

De essentie van yoga is deze staat van openheid en verstilling. Als 'bonus' brengt yoga je fysiek, emotioneel, mentaal en energetisch in balans. En ja je wordt er ook wel leniger van. Door op een bewuste manier te bewegen, open je lichaam en geest, laat je alle energie opnieuw stromen en maak je blokkades los. Je mat is daarbij als een ontmoeting met jezelf, als een spiegel waar je telkens opnieuw jezelf tegenkomt, alles vanuit liefdevolle aanwezigheid omarmt, en meer en meer thuiskomt. Daarom is yoga een krachtige tool tot transformatie en zelfbewustzijn.


Individuele aandacht en begeleiding in kleine groepen of privé, vind ik belangrijk. Muziek neemt ook een zeer belangrijke plaats in in mn werk. Ik selecteer steeds muziek aangepast aan het thema van de les en afgestemd op de asana's die we doen, organiseer stilteyogasessies op muziek en zangcirkels, met mantra's maar ook andere sacrale liederen.

Ik nodig je uit om te proberen wat voor mij altijd werkt: via het (gewaarzijn van) het lichaam de stilte in jezelf opnieuw herkennen. Yoga als 'her-innering' aan jouw oorspronkelijke staat van zijn, een terug afstemmen op jouw 'blauwprint'. Niet dat het allemaal theoretisch wordt, nee, het blijft beleefd, doorleefd en ervaren op de mat! We gaan vooral van een 'yoga-doen' modus naar een 'yoga-zijn' modus. Een in-de-praktijk aanpak van hoe yoga je kan helpen meer in het hier en nu te komen, en bewuster in het leven te gaan staan, op maar vooral ook 'af' je mat. Doe je yoga 1,5u per week of ben je yoga 24u/24?

​Lees hier mijn artikels uit Placebo-Nocebo en Bliss Magazine: 'Yoga - innerlijke verbinding. Over de tantrische oorsprong van hatha yoga', 'Verander je frequentie. Over yoga, EFT en hersenplasticiteit' en 'Born to be free. :

 

Als je op zoek bent naar yoga Gent, meditatie Gent, bewustzijn Gent.