To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

Yoga Gent
Meditatie-in-beweging

A yogi who establishes himself in a steady posture easily becomes immersed in the ocean of the heart. ~ Siva sutra 3:16

​Wie heeft daar niet af en toe nood aan: (bewust) bewegen, ontspannen, ademen, jezelf heropladen...

Yoga brengt je fysiek, emotioneel, mentaal en energetisch in balans. Door op een bewuste manier te bewegen, open je lichaam en geest, laat je alle energie opnieuw stromen en maak je blokkades los. Je mat is daarbij als een ontmoeting met jezelf, als een spiegel waar je telkens opnieuw jezelf tegenkomt, alles vanuit liefdevolle aanwezigheid omarmt, en meer en meer thuiskomt. Daarom is yoga een krachtige tool tot transformatie en zelfbewustzijn. Niet dat het allemaal theoretisch wordt, nee, het blijft beleefd, doorleefd en ervaren op de mat! We gaan vooral van een 'yoga-doen' modus naar een 'yoga-zijn' modus. Een in-de-praktijk aanpak van hoe yoga je kan helpen meer in het hier en nu te komen, en bewuster in het leven te gaan staan, op maar vooral ook 'af' je mat. Doe je yoga 1,5u per week of ben je yoga 24u/24?

De lessen starten steeds met een korte opwarming. Dan volgen vooral asana's (houdingen), maar ook pranayama (ademhalingstechnieken), en andere yogatechnieken zoals kriya's of dhauti's (zuiveringstechnieken). Als afsluiter is er steeds de begeleide relaxatie op diep ontspannende muziek. Dit is het deel van de sessie waarin ons lichaam alles integreert. Heropgeladen én ontspannen stap je dan weer naar buiten...

Bewust bewegen brengt ons naar het ervaren van de stilte, van de ruimte waarin de bewegingen ontstaan. In de traditionele teksten wordt vermeld dat er 108 meditaties zijn, en naast bekende vormen zoals de Boeddhistische vipasana, is yoga daar ook één van. Yoga is een meditatie die werkt via het lichaam. Je lichaam is immers altijd in het hier en nu. Om het in Eckhart Tolle's woorden te zeggen: 'awareness of the inner body is the gateway into presence'. Zo geven we ruimte geven aan alles wat is ('Whatever arises, love that', de titel van een boek van Matt Kahn) . Ik zeg vaak 'we doen geen yoga, we laten yoga gebeuren en observeren wat we allemaal ervaren in ons lichaam, onze geest en onze emoties'.

Individuele aandacht en begeleiding in groepen of privé, vind ik belangrijk. Muziek neemt ook een zeer belangrijke plaats in in m'n werk. Ik selecteer steeds muziek aangepast aan het thema van de les en afgestemd op de asana's die we doen, organiseer stilteyogasessies op muziek en zangcirkels, met mantra's maar ook andere sacrale liederen.

Ik nodig je uit om te proberen wat voor mij altijd werkt: via het (gewaarzijn van) het lichaam de rust en balans in jezelf opnieuw herkennen. Yoga als 'her-innering' aan jouw oorspronkelijke staat van zijn, een terug afstemmen op jouw 'blauwprint' van balans en harmonie.

 

​Lees hier mijn artikels uit Placebo-Nocebo en Bliss Magazine: 'Yoga - innerlijke verbinding. Over de tantrische oorsprong van hatha yoga', 'Verander je frequentie. Over yoga, EFT en hersenplasticiteit' en 'Born to be free:

 

 

 

 

Als je op zoek bent naar yoga Gent, meditatie Gent, bewustzijn Gent.