Gwenda

Ik ben Gwenda. Ik hou van beweging, yoga, dans, zingen, in de keuken staan om gezonde dingen te bereiden, en in de natuur zijn...

Rustig zitten, niets doen, het gras groeit en de lente komt vanzelf

~ Zen spreuk

Misschien zou je mijn zoektocht wel zo kunnen omschrijven. Met meer en meer het besef ‘there’s nowhere to go, nothing to seek’, zoals Eckhart Tolle, één van mn grootste inspiratiebronnen, vaak herhaalt. Of, met de woorden van Lao Tsu ‘de weg zelf is het doel’ - het loslaten van heel wat ‘inspanning’, ‘moeten’, van al wat in de weg zit om vrij te zijn. Ooit zat ik aan de oever van de Ganges in India in een satsang van Shanti Mai. Eén zin is me zeer sterk bijgebleven. ‘The only reason I am sitting here (op de stoel vóór jullie satsang te geven) and you there, is that I have realised who I am, and you still have decided not to’. Bewustwording en loslaten is een keuze en vraagt moed.

Mijn zoektocht begon, zoals bij velen, met veel ‘zoeken’ en weinig ‘tocht’... Ik schreef een artikel over mijn pad en zoektocht:

 

 

Dans
Ik ben Gwenda Vander Steene en dans al sinds mijn vierde levensjaar. Ik deed lang klassiek ballet en gaf vanaf mijn zestiende lessen préballet en klassiek ballet aan kinderen. Ik vond, naast Afrikaanse (jembé en Senegalese) dans gaandeweg meer en meer mijn weg in Indische dans, Bollywood dans en oriëntaalse dans. Meer dan 20 jaar lang verzorgde ik vele optredens in binnen- en buitenland, alsook lessen en workshops, voor volwassenen, kinderen en mensen met een beperking. Ook chakra dans workshops ('7 ritmes') of stilte yoga workshops op muziek (de 'voice from within' workshops die ik op regelmatige tijdstippen organiseer) zijn zaken waar ik mijn hart en ziel in leg.

Yoga
Mijn interesse in yoga is gegroeid vanuit mijn danservaring. Als jonge tiener haalde ik mijn eerste yogaboekje uit de bib en ik kreeg via een danslerares een eerste yogasessie. Ik volgde daarna jarenlang Iyengar yoga maar verlegde mijn focus naar andere stijlen en volgde in 2007 een opleiding aan de Chi Yoga School in Londen, in Ashtanga en Seasonal Yoga Flow (meridiaanyoga). Kort daarvoor was ik reeds begonnen met yoga geven.

Later verdiepte ik me in Hatha Yoga in Thailand. Daar voltooide ik in 2010 een tweede lerarenopleiding. De dieptraditionele benadering van yoga deed me beseffen waarover yoga eigenlijk gaat: persoonlijke ontwikkeling, zelfbewustzijn, evenwicht en zuivering, en het in contact komen met ware essentie, geluk en stilte. Ook mindfullness (ik noem het graag 'mindlessness') en de Zen-filosofie verwerk ik graag in mijn lessen. Eckhart Tolle, Osho, Prem Taro en Matt Kahn zijn mijn grootste inspiratiebronnen. Ik specialiseerde me doorheen de jaren ook in privé yoga (al dan niet therapeutisch), coaching (al dan niet met EFT) en ouder-kindsessies. Daarnaast is acroyoga een grote hobby: spelen met yoga! Daarom organiseer ik regelmatig 'play yoga' sessies (mix duo yoga, basic acroyoga, hangmatten en touwenwerk). Ook yoga nidra (XXL relaxatie) neemt een bijzondere plaats in mijn leven in en heeft me... leren mediteren. Nidra workshops staan dus ook geregeld op het programma van workshops die ik geef. Tot slot heb ik steeds een grote passie voor muziek en zang - ik begeleidde regelmatig mantra zang sessies.

Yoga bracht me ook in de boeiende wereld van Thai yoga massage. Thai yoga massage is een prachtige vorm van healing waarbij drukpunten langs energielijnen gecombineerd worden met 'passieve' yoga stretchingen en osteopathie. Na opleidingen in Thailand en aan de Anathai Ecole de Thai Yoga Massage van osteopaat Thierry Bienfaisant, geef ik regelmatig Thai yoga massages in onze vakantiewoning en privé sauna (www.zente.be)

Pad naar bewust-ZIJN

Gaandeweg besefte ik dat yoga weinig waarde heeft als het niet samengaat met dieper zelfbewustzijn - het durven in de spiegel kijken naar onbewuste patronen of belemmerende geloofsovertuigingen die je op sommige vlakken in je leven in 'loops' doen ronddraaien. Natuurlijk maakt yoga veel los, het brengt vanalles aan het licht omdat je jezelf tegenkomt. Als je dat toelaat, kan yoga een krachtige tool tot zelftransformatie zijn. Je kan bijvoorbeeld elke dag yoga doen omdat je erg veel stress hebt. Als je daarbij gaat kijken naar wàt jou zoveel stress geeft, bijvoorbeeld het bewustzijn dat je al je energie weggeeft omdat je gelooft dat jij pas Ok kan zijn als alle anderen rondom jou Ok zijn, dàn kan yoga een tool worden die je helpt op je pad naar zelfbewustwording.

Ik voelde in mezelf ergens die 'missing link' en zag dat yoga vaak werd gedaan zonder te ontdekken welke onbewuste 'tapes' altijd in je hoofd afspelen en zonder de oorzaak te zien van alle 'loops' (en lijden) waar we telkens en telkens opnieuw in terecht komen. Dat merkte ik niet in het minst ook bij mezelf. De missing link vond ik toen ik na mijn tweede yoga opleiding Prem Taro ontmoette, een vrouw met wie ik zeer veel persoonlijk gewerkt heb rond bewustwording en persoonlijke transformatie. Taro leerde me ook de kracht van EFT ('Emotional Freedom Technique'), als tool om alles te helpen loslaten wat je verhindert om vanuit je stille bewustzijn te leven en in het dagelijkse leven te staan. Na een lange weg met vallen en opstaan, burn out inbegrepen, vind ik mijn weg meer en meer in zachtheid en bewust-zijn. Ik gebruik yoga in mijn werk met groepen en individuen als krachtige tools om te transformeren vanuit het lichaam. Het lichaam is immers altijd in het hier en nu, en als je met liefdevolle aandacht bij je lichaam aanwezig bent, vind je spontaan de rust in jezelf. Dat werkt voor mij, en dat is wat ik graag met jullie wil delen. Yoga en coaching, al dan niet met EFT (vooral in privé sessies) vormen daarbij één geheel. Samen met Taro organiseer ik regelmatig yogaweekends rond bewustzijn.

Yogadocent met meer dan 15 jaar ervaring. Dansdocent met meer dan 22 jaar ervaring.

Yoga lerarenopleidingen erkend door RYS

- 200u aan de Chi Yoga School London

- 500u aan Yoga Thailand.

Wat maakt Gwenda Gwenda...

Enthousiasme, rust, diepgang, individuele begeleiding, creativiteit, en lesgeven vanuit het hart! En last but not least een gezonde dosis humor, want:

'Life is not that serious as your mind makes it out to be'

~ Eckhart Tolle

Lindsay

Lindsay begeleid de kids en kleutersessies voor Nectar of Life.

Wie is Lindsay? Creatief, zorgend, spontaan, bruggenbouwer, veerkrachtig, gepassioneerd en gecertifieerd yogadocent met een passie voor yoga.

Ik hou van pottenbakken, lopen, wandelen aan de kust, reizen, koken, dansen, yoga en tijd doorbrengen met familie en vrienden.

Opleidingen

A1 lerarenopleiding, Holistische en therapeutische opleiding bij Arterre in Nederland, behaalde in 2017 Yoga teacher opleiding in India bij Padmakarma, bijscholing in Sivanandam Neyyar dam, 300 hrs Yoga teacher training bij Nepal yoga Academy en volgde stage in de Independent dansschool in Glasgow.

Mijn achtergrond situeert zich 17 jaar in de kapperswereld als coach en opleider. Het meest fascinerende in mijn job was volwassenen en jongeren gidsen in hun zoektocht naar hun talenten, eigenheid en plaats in de maatschappij. Het lichte verlangen om meer met kinderen /jongeren te werken, was sterk aanwezig. Mijn vrijwilligerswerk bij Kompas en Vonk waar ik dansen en koken gaf heeft me het duwtje bezorgd die ik nodig had. Veranderen van werk en terug gaan studeren.Tijdens mijn vrijwilligersproject in Urumbamba kwam ik in contact met yoga en merkte ik de kracht en de therapeutische waarde van yoga op. Vanaf dan wist ik wat ik wou, yoga aanleren en werken met kinderen en jongeren. Met in Juli 2017, de start van Lime tree island.

Vol enthousiasme en liefde voor kinderen wil ik yoga, ontspanning en meditatie delen aan alle yogi’s die mijn pad kruisen. Liefde voor jezelf, vertrouwen in jezelf, geloven in jouw eigen krachten dat is wat ik graag wil doorgeven. Verder blijf ik mezelf verdiepen in de filosofie en anatomie van yoga en doe ik regelmatig aan bijscholing om mezelf te versterken en mijn praktijk. Alsook vind ik samenwerking een prioriteit en goede leerschool.