Gwenda

Ik ben Gwenda Vander Steene, hou van beweging, yoga, dans, zingen, gezond koken, sappen en bakken, en in de natuur zijn...

Rustig zitten, niets doen, het gras groeit en de lente komt vanzelf

~ Zen spreuk

Misschien zou je mijn zoektocht wel zo kunnen omschrijven. Met meer en meer het besef ‘there’s nowhere to go, nothing to seek’, zoals Eckhart Tolle, één van mn grootste inspiratiebronnen, vaak herhaalt. Of, met de woorden van Lao Tsu ‘de weg zelf is het doel’ - het loslaten van heel wat ‘inspanning’, ‘moeten’, van al wat in de weg zit om vrij te zijn.

Dans
Ik dans al sinds mijn vierde levensjaar. Ik deed lang klassiek ballet en gaf vanaf mijn zestiende lessen préballet en klassiek ballet aan kinderen. Ik vond, naast Afrikaanse (jembé en Senegalese) dans gaandeweg meer en meer mijn weg in Indische dans, Bollywood dans en oriëntaalse dans. Meer dan 25 jaar lang verzorgde ik vele optredens in binnen- en buitenland, alsook lessen en workshops, voor volwassenen, kinderen en mensen met een beperking. Alhoewel ik minder op podium sta, organiseer ik regelmatig chakra dans workshops ('7 ritmes') of stilteyoga workshops op muziek.

Yoga
Mijn interesse in yoga is gegroeid vanuit mijn danservaring. Als jonge tiener haalde ik mijn eerste yogaboekje uit de bib en ik kreeg via een danslerares een eerste yogasessie. Ik volgde daarna jarenlang Iyengar yoga maar verlegde mijn focus naar andere stijlen en volgde in 2007 een opleiding aan de Chi Yoga School in Londen, in Ashtanga en Seasonal Yoga Flow (meridiaanyoga). Kort daarvoor was ik reeds begonnen met yoga geven.

Later verdiepte ik me in Hatha Yoga in Thailand. Daar voltooide ik in 2010 een tweede lerarenopleiding. Ik ontdekte waarover yoga eigenlijk gaat: persoonlijke ontwikkeling, zelfbewustzijn, evenwicht. Ook mindfullness (ik noem het graag 'mindlessness') en de Zen-filosofie verwerk ik graag in mijn lessen. Eckhart Tolle, Osho en Prem Taro zijn mijn grootste inspiratiebronnen. Ik specialiseerde me doorheen de jaren ook in privé yoga (al dan niet therapeutisch) en coaching. Daarnaast is acroyoga een grote hobby: spelen met yoga! Daarom organiseer ik regelmatig 'play yoga' sessies (mix duo yoga, basic acroyoga, hangmatten en touwenwerk). Ook yoga nidra (XXL relaxatie) neemt een bijzondere plaats in mijn leven in. Nidra workshops staan dus ook geregeld op het programma van workshops die ik geef. Tot slot heb ik steeds een grote passie voor muziek en zang - ik begeleid regelmatig (mantra) zangsessies en stilteyoga sessies op muziek.

Yoga bracht me ook in de boeiende wereld van Thai yoga massage. Thai yoga massage is een prachtige vorm van healing waarbij drukpunten langs energielijnen gecombineerd worden met 'passieve' yoga stretchingen en osteopathie. Na opleidingen in Thailand en aan de Anathai Ecole de Thai Yoga Massage van osteopaat Thierry Bienfaisant (oa. een specialisatietraining in Osteothai, osteopathische technieken in Thaise massage), geef ik regelmatig Thai yoga massages in onze vakantiewoning en privé sauna Zente.

Pad naar bewust-ZIJN

Gaandeweg besefte ik dat yoga weinig waarde heeft als het niet samengaat met dieper zelfbewustzijn. Ik voelde in mezelf ergens die 'missing link' en zag dat yoga vaak werd gedaan zonder te ontdekken welke onbewuste 'tapes' altijd in je hoofd afspelen en zonder de oorzaak te zien van alle 'loops' (en lijden) waar we telkens en telkens opnieuw in terecht komen. Dat merkte ik niet in het minst ook bij mezelf. De missing link vond ik toen ik na mijn tweede yoga opleiding in Thailand Prem Taro ontmoette, een vrouw met wie ik zeer veel persoonlijk gewerkt heb rond bewustwording en persoonlijke transformatie. Taro leerde me ook de kracht van EFT ('Emotional Freedom Technique'), als tool om alles te helpen loslaten wat je verhindert om bewust te leven. Na een lange weg met vallen en opstaan, burn out inbegrepen, vind ik mijn weg meer en meer in zachtheid en bewust-zijn. Ik gebruik yoga in mijn werk met groepen en individuen als krachtige tools om te transformeren vanuit het lichaam. Dat werkt voor mij, en dat is wat ik graag met jullie wil delen.

Yogadocent met meer dan 15 jaar ervaring. Dansdocent met meer dan 25 jaar ervaring.

Yoga lerarenopleidingen erkend door RYS

- 200u aan de Chi Yoga School London

- 500u aan Yoga Thailand.

Wat maakt Gwenda

Gwenda...

Enthousiasme, rust, diepgang, individuele begeleiding, creativiteit, en lesgeven vanuit het hart! En last but not least een gezonde dosis humor, want:

'Life is not that serious as your mind makes it out to be'

~ Eckhart Tolle

Prem Taro

Prem Taro (°1949) is de naam die ze van Osho kreeg, en betekent 'Liefdesster'. Met de helderheid en het scherpe inzicht van een Zen meester spiegelt ze jou wat aan het licht mag komen, om je te laten ervaren dat jij meer bent dan de inhouden waarmee je je identificeert. Dat alles met een goede dosis humor, want in de Osho ashram, waar ze 30 jaar verbleef, werd ze 'de Zen clown' genoemd. Doorheen de jaren heeft Taro voor groepen en individuen haar eigen tools en manier van werken ontwikkeld, zoals 'Step back be free', een soort innerlijk opstellingswerk om mensen te laten terugstappen uit de identificatie met hun rollen, en nog vele andere. Haar werk is vooral mensen laten herkennen dat ze thuis zijn 'in het oog van de storm' (de stilte van het Zijn) en het besef dat we meer zijn dan alles wat gebeurt op het niveau van lichaam, geest en emoties. Samen met Taro organiseer ik bewustzijnstrajecten en -weekends.

Om meer te weten over Taro klik hier voor een (NL) interview dat ik afnam met Prem Taro (in 4 delen, 'Taro 1-4'), en voor korte (Engelstalige) video's van Prem Taro: 'What is silent awareness' en 'Are you ready to awaken?'

Taro.jpeg

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom