Gwenda

Ik ben Gwenda Vander Steene, hou van beweging, yoga, dans, zingen, gezond koken, sappen en bakken, en in de natuur zijn...

Rustig zitten, niets doen, het gras groeit en de lente komt vanzelf

~ Zen spreuk

Misschien zou je mijn zoektocht wel zo kunnen omschrijven. Met meer en meer het besef ‘there’s nowhere to go, nothing to seek’, zoals Eckhart Tolle, één van mn grootste inspiratiebronnen, vaak herhaalt. Of, met de woorden van Lao Tsu ‘de weg zelf is het doel’ - het loslaten van heel wat ‘inspanning’, ‘moeten’, van al wat in de weg zit om vrij te zijn.

Dans
Ik dans al sinds mijn vierde levensjaar. Ik deed lang klassiek ballet en gaf vanaf mijn zestiende lessen préballet en klassiek ballet aan kinderen. Ik vond, naast Afrikaanse (jembé en Senegalese) dans gaandeweg meer en meer mijn weg in Indische dans, Bollywood dans en oriëntaalse dans. Meer dan 25 jaar lang verzorgde ik vele optredens in binnen- en buitenland, alsook lessen en workshops, voor volwassenen, kinderen en mensen met een beperking. Alhoewel ik minder op podium sta, organiseer ik regelmatig chakra dans workshops ('7 ritmes') of stilteyoga workshops op muziek.

Yoga
Mijn interesse in yoga is gegroeid vanuit mijn danservaring. Als jonge tiener haalde ik mijn eerste yogaboekje uit de bib en ik kreeg via een danslerares een eerste yogasessie. Ik volgde daarna jarenlang Iyengar yoga maar verlegde mijn focus naar andere stijlen en volgde in 2007 een opleiding aan de Chi Yoga School in Londen, in Ashtanga en Seasonal Yoga Flow (meridiaanyoga). Kort daarvoor was ik reeds begonnen met yoga geven.

Later verdiepte ik me in Hatha Yoga in Thailand. Daar voltooide ik in 2010 een tweede lerarenopleiding. Ik ontdekte waarover yoga eigenlijk gaat: persoonlijke ontwikkeling, zelfbewustzijn, evenwicht. Ook mindfullness (ik noem het graag 'mindlessness') en de Zen-filosofie verwerk ik graag in mijn lessen. Eckhart Tolle is een grote inspiratiebron. Ik specialiseerde me doorheen de jaren ook in privé yoga (al dan niet therapeutisch) en coaching. Daarnaast is acroyoga een grote hobby: spelen met yoga! Daarom organiseer ik regelmatig 'play yoga' sessies (mix duo yoga, basic acroyoga, hangmatten en touwenwerk). Ook yoga nidra (XXL relaxatie) neemt een bijzondere plaats in mijn leven in. Nidra workshops staan dus ook geregeld op het programma van workshops die ik geef. Tot slot heb ik steeds een grote passie voor muziek en zang - ik begeleid regelmatig (mantra) zangsessies en stilteyoga sessies op muziek.

Yoga bracht me ook in de boeiende wereld van Thai yoga massage. Thai yoga massage is een prachtige vorm van healing waarbij drukpunten langs energielijnen gecombineerd worden met 'passieve' yoga stretchingen en osteopathie. Na opleidingen in Thailand en aan de Anathai Ecole de Thai Yoga Massage van osteopaat Thierry Bienfaisant (oa. een specialisatietraining in Osteothai, osteopathische technieken in Thaise massage), geef ik regelmatig Thai yoga massages in onze vakantiewoning en privé sauna Zente.

Pad naar bewust-ZIJN

Gaandeweg besefte ik dat yoga weinig waarde heeft als het niet samengaat met dieper zelfbewustzijn. Ik voelde in mezelf ergens die 'missing link' en zag dat yoga vaak werd gedaan zonder te ontdekken welke onbewuste 'tapes' altijd in je hoofd afspelen en zonder de oorzaak te zien van alle 'loops' (en lijden) waar we telkens en telkens opnieuw in terecht komen. Dat merkte ik niet in het minst ook bij mezelf. De missing link vond ik toen ik na mijn tweede yoga opleiding in Thailand Prem Taro ontmoette, een vrouw met wie ik zeer veel persoonlijk gewerkt heb rond bewustwording en persoonlijke transformatie. Taro leerde me ook de kracht van EFT ('Emotional Freedom Technique'), als tool om alles te helpen loslaten wat je verhindert om bewust te leven, evenals het werken met het Enneagram. Na een lange weg met vallen en opstaan, burn out inbegrepen, vind ik mijn weg meer en meer in zachtheid en bewust-zijn. Mijn werk met groepen en individuen is transformatie vanuit het lichaam. Dat werkt voor mij, en dat is wat ik graag met jullie wil delen.

Doorheen mijn leven ben ik zeer diep in mezelf gedoken en heb ik het pad van zelfbewustzijn steeds verder ontdekt, vooral in verband met ziekte en gezondheid. Ziekte is een uiting van disbalans in je hele systeem, en het geeft ons steeds een diepere boodschap. Door ziekte komen we steeds meer te weten over onszelf. 'Mezelf volledig genezen' is dan ook mijn levensthema geweest. Het bracht me van klassieke geneeskunde naar de zoektocht van alternatieve geneeswijzen (waaronder yoga en massage maar ook nog heel veel andere dingen) tot uiteindelijk diep zelfbewustzijn. Jezelf de vraag durven stellen wat er eigenlijk écht aan de hand is. Alternatieve vormen van genezing zijn fantastisch, en zeer ondersteunend, maar bij mezelf merkte ik dat de grootste doorbraak altijd kwam bij diepe inzichten over mezelf en over wat de ziekte mij toonde. Door het zelfbewustzijn dat ik daarover in mezelf ontdekt heb, is mensen begeleiden rond het thema ziekte en gezondheid dan ook vaak zeer waardevol voor mij.

Yogadocent met meer dan 15 jaar ervaring. Dansdocent met meer dan 25 jaar ervaring.

Yoga lerarenopleidingen erkend door RYS

- 200u aan de Chi Yoga School London

- 500u aan Yoga Thailand.

Wat maakt Gwenda

Gwenda...

Enthousiasme, rust, diepgang, individuele begeleiding, creativiteit, en lesgeven vanuit het hart! En last but not least een gezonde dosis humor, want:

'Life is not that serious as your mind makes it out to be'

~ Eckhart Tolle

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom