'Be Here Now' Yoga

A yogi who establishes himself in a steady posture easily becomes immersed in the ocean of the heart. ~ Siva sutra 3:16

In de traditionele teksten wordt vermeld dat er 108 meditaties zijn, en naast bekende vormen zoals de Boeddhistische vipasana, is yoga daar ook één van. Yoga is een meditatie die werkt via het lichaam. Het volle gewaarzijn van je lichaam is immers de poort naar het Zijn. Zo is elke houding een meditatie waarbij we onze aandacht focussen op wat is (wat we voelen in ons lichaam en onze ademhaling). Op die manier is yoga een mindlessness oefening, en een meditatie. Yoga is een krachtige tool om thuis te komen in jezelf, omdat het vertrekt vanuit bewust bewegen met je lichaam. Je lichaam is altijd in het hier en nu. Meer contact maken met je lichaam brengt je daarom terug bij wat is. Ik zeg vaak 'we doen geen yoga, we laten yoga gebeuren en observeren wat we allemaal ervaren in ons lichaam en onze ademhaling'.

Yoga brengt je bovendien fysiek, emotioneel, mentaal en energetisch in balans. Door op een bewuste manier te bewegen, open je lichaam en geest, laat je alle energie opnieuw stromen en maak je blokkades los. Je mat is een ontmoeting met jezelf. Het is als een spiegel waar je telkens opnieuw jezelf tegenkomt, alles vanuit liefdevolle aanwezigheid omarmt, en meer en meer thuiskomt. Daarom is yoga een krachtige tool tot transformatie en zelfbewustzijn. Dit is een uitnodiging...

Wat ik belangrijk vind: individuele aandacht en begeleiding in kleine groepen of privé, werken vanuit loslaten en rust, mindfulness (ik noem het liever 'mindlessness') en diepgang/coaching.

De yoga lessen zijn gericht op het in harmonie brengen van je hele systeem, het uitbalanceren van de chakra’s (energiecentra) en tot rust komen in je eigen bewustzijn. We gaan vooral van een 'yoga-doen' modus naar een 'yoga-zijn' modus. Een in-de-praktijk aanpak van hoe yoga je kan helpen meer in het hier en nu te komen, en bewuster in het leven te gaan staan, lichaam en geest te harmoniseren, op maar vooral ook 'af' je mat. Doe je yoga 1,5u per week of ben je yoga 24u/24?

Is je wens naar - met een moeilijk Sanskrit woord - mukti (liberation, bevrijding) sterk genoeg...? Dan nodig ik je uit om te proberen wat voor mij altijd werkt: via het (gewaarzijn van) het lichaam de stilte in jezelf opnieuw herkennen. Yoga als 'her-innering' aan jouw oorspronkelijke staat van zijn, een terug afstemmen op jouw 'blauwprint'. Niet dat het allemaal theoretisch wordt, nee, het blijft beleefd, doorleefd en ervaren op de mat!
 

​Lees hier mijn artikels uit Placebo-Nocebo en Bliss Magazine: 'Yoga - innerlijke verbinding. Over de tantrische oorsprong van hatha yoga', 'Verander je frequentie. Over yoga, EFT en hersenplastiuciteit' en 'Born to be free. :

pavana muktasana