'Be Here Now' Yoga

Groepslessen Yoga in Gent

A yogi who establishes himself in a steady posture easily becomes immersed in the ocean of the heart. ~ Siva sutra 3:16

Yoga brengt je fysiek, emotioneel, mentaal en energetisch in balans. Door op een bewuste manier te bewegen, open je lichaam en geest, laat je alle energie opnieuw stromen en maak je blokkades los. Je mat is als een plek van thuiskomen in jezelf. Het is als een spiegel waar je telkens opnieuw jezelf tegenkomt, alles vanuit liefdevolle aanwezigheid omarmt, en meer en meer thuiskomt. Dit is een uitnodiging...

Wat ik belangrijk vind: individuele aandacht en begeleiding in kleine groepen of privé, werken vanuit loslaten en rust, mindfulness (ik noem het liever 'mindlessness') en diepgang/coaching.

Er zijn wekelijkse groepslessen yoga in Gent-Wondelgem. Daarnaast kan je bij mij terecht voor privé yoga en Thai yoga massage in Sint-Laureins, in onze vakantiewoning en privé sauna Zente.

Het volle gewaarzijn van je lichaam is de poort naar het Zijn. De yoga lessen zijn gericht op zuivering en ontspanning, het in harmonie brengen van je hele systeem, het uitbalanceren van de chakra’s (energiecentra) en tot rust komen in je eigen bewustzijn. Zo is elke houding een meditatie waarbij we onze aandacht focussen op wat is (wat we voelen in ons lichaam en onze ademhaling). Op die manier wordt yoga een mindlessness oefening, en een meditatie. We gaan vooral van een 'yoga-doen' modus naar een 'yoga-zijn' modus. Een in-de-praktijk aanpak van hoe yoga je kan helpen meer in het hier en nu te komen, en bewuster in het leven te gaan staan, lichaam en geest te harmoniseren, op maar vooral ook 'af' je mat. Doe je yoga 1,5u per week of ben je yoga 24u/24?


Eigenlijk streeft yoga ernaar terug te gaan naar je natuurlijke manier van zijn. Gaan kinderen en baby's niet vaak automatisch in yogahoudingen zitten? Omdat het gewoon goed voelt, natuurlijk is, deugd doet, omdat het ons herinnert aan onze onbezonnen staat van 'goed in ons lijf zitten' zoals dat als baby was. Om nog maar te zwijgen van yogahoudingen die dieren aannemen. Mijn katten doen naast 'de kat' (Marjariasana) ook vaak 'de hond' (opwaartse: urdhvamukha svanasana - of neerwaartse adhomukha svanasana), de cobra (bhujangasana) en natuurlijk vooral savasana (de lijkhouding)...

Is je wens naar - met een moeilijk Sanskrit woord - mukti (liberation, bevrijding) sterk genoeg...? Dan nodig ik je uit om te proberen wat voor mij altijd werkt: via het (gewaarzijn van) het lichaam de stilte in jezelf opnieuw herkennen. Yoga als 'her-innering' aan jouw oorspronkelijke staat van zijn, een terug afstemmen op jouw 'blauwprint'. Niet dat het allemaal theoretisch wordt, nee, het blijft beleefd, doorleefd en ervaren op de mat!
 

​Lees hier mijn artikels uit Placebo-Nocebo en Bliss Magazine: 'Yoga - innerlijke verbinding. Over de tantrische oorsprong van hatha yoga', 'Verander je frequentie. Over yoga, EFT en hersenplastiuciteit' en 'Born to be free. :

Kom gerust langs voor een proefles, je kan elk moment instappen! Je kan kiezen tussen Yin of Hatha Yoga.

Yin yoga is 'zero effort, 100% gravity'. We gaan zitten of liggen in houdingen waarvoor we geen spierkracht gebruiken, maar waarbij de zwaartekracht ons lichaam opent. We blijven iets langer in de houdingen, waardoor we ook het bindweefsel losmaken en hydrateren. Deze les is meer 'chill' dan de hatha yoga les. Toch is het langer in de houdingen blijven een uitdaging, voor je lichaam en niet in het minst ook je geest... Ideaal voor iedereen die 'less is more' wil oefenen. Want, hoe minder je doet, hoe dieper de stretching...

Hatha yoga gebruikt wel spierkracht, dus naast zittende en liggende ook staande houdingen. Er is dus ook veel meer variatie in wat we kunnen doen. Ook in deze les blijft de nadruk op verstilling en gewaarzijn, dus voor een fysiek intensieve power yoga of vinyasa les waarbij je goed zweet, zal je elders moeten gaan. Ik gebruik ook wel eens wat yin of meridiaanyoga, als dit past binnen het thema waarrond we werken. Ontspannende muziek ondersteunt de les en de houdingen. In donkere dagen bij kaarslicht en bij mooi weer in de tuin op het buiten-yoga-platform!

Kom gerust langs voor een proefles, je kan elk moment instappen! Lessenrooster.

meditatie handen + Tara